Julens gleder og utfordringer

Mange ser frem til førjulstiden og juledagene. Like sikkert som at julen kommer, så kommer også julefester, julemarsipanen, pinnekjøttet, ribben og julekaker. Julekosen strekker seg for mange fra november helt til januar, og da kan det være smart å begrense seg noe.  Selve juledagene skal likevel nytes til det fulle, uten dårlig samvittighet.

En vanesak

Spiser man mye søtt over en periode vil kroppen venne seg til det, og mange vil få et økt søtsug. Spiser man mye tung mat og drikker en del vin over lengre tid vil kroppen også venne seg til den type kosthold. Og det tar en viss tid med å venne seg til hverdagsmaten igjen.

I julen har man ofte en annen måltidsrytme med færre og større måltider, og kanskje mye småspising. Når hverdagen er tilbake bruker kroppen litt tid på å justere seg tilbake til flere, men mindre måltider og lettere mat. Ikke minst kan det være utfordrende å kutte ned på søtsaker og småspising.

Ønsker du å begrense deg litt i julen- her er våre tips:

1. Server røykt lammelår sammen med pinnekjøttet. Spis litt av hvert. Lammelåret er magert og smaker godt sammen med kålrotstappe.

2. Velg den magreste ribben i butikken. Skjær vekk alt synlig fett, og spis kun kjøttet fra kammen.

3. Unngå medisterkake/pølse.

4. Det finnes mange sunne julemiddager, så hvorfor ikke prøve av disse julemenyene? -lutefisk, kalkun, svinestek, lammelår/steik, roastbiff, skinkesteik.

5. Lag en smakfull skysaus istedenfor de tunge fete sausene.

6. Julefrokosten: Spis krydder- eller sursild, røyklaks og gravlaks, egg, skinke, roastbiff, kalkunkjøtt, rull (ta av synlig fett) og masse grønt ved siden av.

7. La et stort fruktfat stå fremme til en hver tid. Sett julegodter og julekaker i skapet og ta dem bare fram når dette skal serveres.

8. Gå en tur med familie og venner istedenfor å drikke kaffe å spise julekaker sammen.

9. Hold deg til de julekakene som inneholder minst fett. Husk at når du har smakt på en kake, så vet du hvordan den smaker!

Nyt god mat og drikke med god samvittighet mellom jul og nyttår. De gode vanene kan du fokusere på mellom nyttår og jul!

Litt aktivitet i julen gjør at maten smaker himmelsk godt etterpå

All aktivitet er god aktivitet. Selve juledagene er det kanskje ikke nødvendig å løpe til treningssenteret hver dag, men gjøre en form for aktivitet sammen med venner eller familie.  I julen kan man gjerne leke litt, bruke snøen eller for eksempel stå på skøyter. Husk også at god mat smaker desidert best etter frisk luft og aktivitet.

Kos uten dårlig samvittighet mellom jul og nyttår

Perioden mellom jul og nyttår skal nytes uten dårlig samvittighet, både når det kommer til trening og mat. Dersom du har gode vaner ellers i året er det definitivt rom for å bare slappe av og nyte god mat.

Powered by Labrador CMS