Klarte du ikke å kutte ut sukkeret?

Har du meldt deg på en Facebook-utfordring i det siste, som går på trene mer, spise mindre, innta mindre sukker eller ha mer aktive uker? Facebook er full av utfordringer akkurat nå, og med gode nyttårsforsetter om et sunnere, lettere og sprekere liv er det kjærkomment å kunne bli med i slike grupper. Heiagjengen, det jevne påfyllet av kunnskap og motivasjon og det å skulle rapportere inn resultater gjør det mye lettere å faktisk klare å holde seg til nyttårsforsettene. Og heldigvis er det sånn at det er Lettere sammen – og at vi i fellesskap kan finne frem til løsninger der man får den drahjelpen man trenger for å klare utfordringen eller å nå målet sitt.

Den siste tiden har jeg fått en del kommentarer fra de som har meldt seg på ulike Facebook-utfordringer, men som har gitt seg eller som ikke har klart å fullføre – av ulike årsaker. Det jeg synes går igjen blant disse er at det ikke var så lett om de trodde likevel. Det kan være fordi de ikke hadde tid nok til all aktiviteten eller de ikke hadde planlagt hva det innebar å redusere sukker osv.

Jeg var litt nysgjerrig på om Facebook og slike nettverk kunne erstatte det å møtes i grupper, slik som blant annet Roede-kursene er tuftet på. Og for mange er det nok det, men dessverre er det også mange som prøver, men som ikke klarer å holde på motivasjonen og dropper ut – og kanskje føler på et mislykket forsøk.

Mange mener at vi kun klarer å gjøre endringer dersom de er viktige nok for oss.

Jeg er enig i sitatet over. Samtidig skal vi ikke undervurdere hva endring innebærer – og fokuset og dedikasjonen endringen krever. Om målet er for langt unna i tid, eller om det krever for mye å nå målet slik at det går utover livskvaliteten eller at tiden ikke strekker til, skal det godt gjøres å stå i endringen – enda så viktig den er for deg. Og det skumle er at for hver gang vi i våre egne øyne mislykkes, blir det litt vanskeligere å prøve på nytt. Troen på oss selv og at vi faktisk kommer til å klare det blir litt svekket.

De aller fleste av oss trenger støtte, vi trenger å bli sett, vi trenger å bli heiet på og bli fulgt opp – og ikke minst, vi trenger å få bekreftelse på at vi er gode nok, og vi trenger hjelpen til å fortsette de gangene vi mister motet eller tråkker “feil”. Men så er det vanskelig å si “jeg trenger hjelp til dette” – for det er en generell oppfattelse om at å spise sunt, bevege seg mer, gå ned i vekt er noe man burde klare på egenhånd. Vel, min erfaring er at det ikke er så lett på egenhånd  – og det er nok også derfor Roede-kursene fremdeles fylles opp 42 år etter de startet.

Om du hadde et nyttårsforsett og kanskje prøvde deg på en Facebook-utfordring, men har gitt opp nå, så er mitt budskap til deg. Det er ikke for sent! Tenk heller at du har lært noe nytt og at du har blitt bitte litt bedre kjent med deg selv. Vi er jo fremdeles bare i februar og du har hele året på deg til å jobbe med endringen.

Tenk over hva som gjorde at du ga opp eller hoppet av? Hva skal til for at du skal komme i gang igjen? Hva er målet ditt nå? Hvor kan du finne den støtten, drahjelpen og kunnskapen du trenger for å nå ditt mål?

Lykke til med din endring!

Powered by Labrador CMS